martes, enero 25, 2005

(enlace) FLAMENC-O és una sèrie documental de set capítols


Foto: [tvc]

FLAMENC-O és una sèrie documental de set capítols que vol acostar al públic l’impacte del flamenc en la història, la tradició i la cultura catalanes,una iniciativa on Televisió de Catalunya ofereix, per primera vegada en un format ampli, un recorregut per una cultura arrelada entre nosaltres des de fa més d’un segle.

La sèrie, que s’estrena al 33 dissabte 22 de març, a les 21.35, vol explicar les raons que fan que una generació cada vegada més nombrosa d’artistes catalans formin part de la primera línia del flamenc estatal (Poveda, Martín, Cortés, Ortega, Chicuelo, Cañizares, Duquende...). Vol recordar que l’ambient flamenc va deixar les seves empremtes a casa nostra ja en el segle XIX amb els “Cafés Cantantes”, que van omplir la Barcelona del modernisme i del noucentisme.

I que un lloc tan emblemàtic com el Liceu va acollir el ball flamenc fins el segle XX o que Catalunya va ser fonamental per al desenvolupament de la cultura i de l’art flamenc a través dels seus compositors (Pedrell, Albéniz, Granados, Turina, Gerhard, Mompou, Burrull...), artistes plàstics (Casas, Rosinyol, Casagemes, Picasso, Miró...), periodistes i investigadors (Sebastià Gasch, Alfons Puig, Lluís Permanyer, Pilar Llorens, Juan Soto Viñolo, Paco Hidalgo, Rafael Morales...)

La sèrie reflexiona també sobre el fenomen de l’immigració andalusa a Catalunya i el seu impacte des dels anys de la postguerra. De com el turisme i la Costa Brava van ser un focus essencial de l’escena flamenca dels anys 50 i 60 i de com les noves generacions de músics dels anys 70 (laietans, jazzistes, rogressius...) van aproximar-se a la musicalitat flamenca per desenvolupar una escena pròpia de gran qualitat musical.

FLAMENC-O reflecteix com, als anys 80, el teatre innovador de La Fura dels Baus se servia de nous valors com ara Ginesa Ortega o Juan Manuel Cañizares. De com un talent com el Joan Albert Amargós treballa al costat de la mateixa Ortega o bé ens descobreix un guitarrista tan heterodox com Diego Cortés...
FLAMENC-O vol mostrar la realitat de la rumba catalana, l'últim ritme urbà sorgit en el segle XX que ha quedat oblidat per la majoria, malgrat la seva universalitat i la seva capacitat aglutinant i integradora.

En fi, FLAMENC-O vol ser una introducció a un tema que fins ara TVC no havia abordat a fons. Per això l’equip ho ha volgut fer amb molta cura, amb humilitat –fugint d’ortodòxies i de discursos excessivament minoritaris- i sense prejudicis, per demostrar l’aspecte integrador i universalista del caràcter català contemporani.

(leer +) [vía TVC]